Slika Louisa Braillea
Louis Braille

Biografija

    Louis Braille je rođen u malom mjestu Coupvray, blizu Pariza, kao četvrto dijete u porodici Brailleovih. Otac, Simon-Rene Braille, po hzanimanju je bio sedlar, a majčino ime je Monique-Baron Braille. Louis Braille oslijepio je sa tri godine, kada se slučajno ubo očevim šilom u oko. To je izazvalo imfekciju koja se proširila na oba oka. Autoimunološko oboljenje "sympathetic ophthalmia " uslijed čega je oslijepio na oba oka.

    Mada mu je ljekarska pomoć, kako tvrde njegovi biografi, bila odmah pružena, Louis je vrlo brzo utonuo u mrak, ali njegova sljepoća, čini se, nije nimalo uticala na normalan ritam zbivanja u porodici Brailleovih.

    U sredini u kojoj se iz generacije u generaciju teško zarađivalo za svakodnevni život, nije se moglo ostaviti najmlađe dijete bez obrazovanja i zanata jer bi to značilo prepustiti ga ljenčarenju, očajavanju, prosjačenju, a možda i propasti.

    Zna se da je išao u mjesnu školu u kojoj je mogao steći samo nešto verbalnog i formalnog znanja. Kod kuće mu je bilo povjereno da izrađuje rese za orme, što je zasigurno pridonosilo razvijanju spretnosti Louisovih ruku.

    Kada je imao deset godina, Louis Braille je dobio stipendiju ustanove za djecu i omladinu "Royale des Jeunes Aveugles " u Parizu, jednu od prvih takve vrste u svijetu. Stipendija je bila njegova karta za izbjegavanje uobičajene sudbine slijepih, prosjačenje na ulicama Pariza. Međutim, uslovi u školi nisu nužno bili bolji. Louis Braille je dobijao hljeb i vodu, a učenici su ponekad po kazni bili zlostavljani ili zaključavani.

    Nadarenost Louisa Braillea vrlo brzo su uočili njegovi učitelji u školi. Nije mu bilo ni petnaest godina kad su mu povjerili da mlađima od sebe prenosi znanja koja je već sam usvojio.

    U školi su djeca učila osnovne vještine i jednostavne poslove. Takođe su učili da čitaju ispupčena slova, sistem koji je izumio osnivač škole Valentin Haüy. Međutim, pošto su slova pravljena pritiskom papira na bakrenu žicu, učenici nikada nisu naučili da pišu. Drugi nedostatak bio je taj što su slova bila velika i kadgod su se izdavale knjige koristeći ovaj sistem u njima se miješalo više različitih priča kako bi se uštedio novac. To je nekada knjige činilo skupljim od 100 funti.

    Godine 1821. bivši vojnik Charles Barbier posjetio je školu. Barbier je pokazao svoj izum koji se zvao "sonography", kod od 12 tačkica i brojnih crtica koji su vojnici koristili za razmjenu tajnih informacija o vojnom položaju bez upotrebe govora. Mada je kod bio težak za prosječnog vojnika, Louis Braille ga je brzo shvatio. Iste godine, počeo je raditi na izumu novog sistema uz pomoć očevog Šila koji je završio kada mu je bilo tek 15 godina, to jest 1824. Njegov sistem imao je samo šest tačkica i korespondirao je sa slovima, dok je Barbier koristio 12 tačkica koje korespondiraju sa zvukovima. Sistem od 6 tačkica omogućuje prepoznavanje slova vrhom samo jednog prsta opipavajući sve tačkice odjednom, što nije zahtjevalo pokret i repozicioniranje, čime se usporava prepoznavanje sistema sa više tačkica. Sistem se sastoji od modela koji je lako naučiti. Sistem Louisa Braillea je također ponudio određene prednosti u odnosu na sistem ispupčenih tačkica. Najznačajnija je mogućnost da se čita i piše abeceda.

    Louis Braille je kasnije proširio svoj sistem uvodeći znakove za matematiku i muzičku notaciju. Prva knjiga na brajevom pismu objavljena je 1827. godine pod naslovom Metoda pisanja riječi, muzike i pjesama uz pomoć tačkica, za potrebe slijepih osoba za koje je bila prilagođena. Godine 1839. Braille je objavio detalje o metodi koja se razvila za komunikaciju sa videćim osobama oblikovanje štampanih simbola uz pomoć tačkica. Louis Braille i njegov prijatelj Pierre Foucault radili su na proizvodnji mašine kako bi ubrzali sistem.

    Braille je najprije radio kao predradnik u radionici papuča i pletenaca, a zatim kao repetitor i nastavnik muzike u Kraljevskom zavodu za slijepu djecu i omladinu u Parizu. Svirao je klavir, violončelo i orgulje i bio orguljaš u više crkava.

    Bilo mu je tek dvadeset i šest godina kada su se pojavili prvi znaci tuberkuloze, opasne bolesti od koje je i umro 6. januara 1852., u četrdeset i trećoj godini života, ne pomišljajući na to da će njegovo ime postati poznato u cijelom svijetu.

Zavještanje

    Značaj brajevog pisma nije otkriven sve do 1868. 16 godina poslije Louisove smrti kada je doktor Thomas Rhodes Armitage i grupa od četiri slijepa muškarca i jedne žene osnovala "British and Foreign Society " za unapređivanje literature za slijepe, (današnji "Royal National Institute of the Blind") koji je objavljivao knjige na brajevom pismu.

    Brajevo pismo prihvatili su gotovo svi nacionalni jezici kao sistem osnovne komunikacije vizuelno ometenih osoba u svijetu. U čast Louisa Braillea Asteroid 9969 nazvan je njegovim imenom, Asteroid Braille.

Valid HTML 4.01!